Informatii utile de calatorie
Informatii esentiale de calatorie pentru cetatenii romani care calatoresc in afara tarii
Inainte de fiecare calatorie pe care o planificati in strainatate urmariti informarile Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro), sectiunea Conditii de Calatorie.
In perioada sederii pe teritoriul unui alt stat, respectati regimul de sedere, valabilitatea vizelor sau ale permiselor de sedere. Puteti consulta rubrica Vize şi servicii consulare – Regimul de vize pentru informatii detaliate despre regimul de sedere in fiecare tara
.
Cei care se afla in afara tarii pot consulta Ghidul Serviciilor Consulare care contine informatii utile in cazul unor situatii neprevazute sau nedorite aparute pe parcursul calatoriei. Ghidul este de un real folos atunci cand aveti nevoie de ajutor in timpul calatoriei sau sederii dumneavoastra intr-o alta tara.
Ministerul de Externe informeaza periodic asupra unor situatii de securitate in lume. Va sfatuim sa consultati de fiecare data inaintea calatoriei Alertele de Calatorie publicate pe site-ul MAE (Minsiterul de Externe).
Asigurati-va ca documentele de calatorie sa fie valabile si in buna stare.
Recomandam sa aveti pe langa documentul de calatorie valabil si un act de identitate, de preferat unul cu fotografie.(Ex: actul de identitate sau permisul de conducere).
In cazul in care urmeaza sa calatoriti in zone considerate nesigure sau regiuni indepartate fara mijloace de comunicatie functionale sau in fara zonei de acoperire a retelelor mobile, anuntati autoritatile cele mai apropiate la plecare si inregistrati-va la cea mai apropiata misiune diplomatica aflata in zona/regiunea destinatiei dumneavoastra.
Contactati imediat ambasada sau Consulatul Romaniei daca va aflati intr-o situatie dificila pentru a primi asistenta consulara de specialitate in conformitate cu legislatia in vigoare.
Pentru a contacta Oficiul Consular sau Misiunea Diplomatica a Romaniei de pe teritoriul tarii in care va aflati, accesati rubrica Misiuni ale Romaniei din pagina Ministerului de Externe al Romaniei.
Evitati implicarea in demonstratii sau manifestari de strada in tarile vizitate.
Indiferent de zona de destinatie, pastrati documentele, lucrurile de valoare, biletele de calatorie, banii şi cartile de credit in locuri sigure şi nu le expuneti in mod vizibil asupra dumneavoastra sau in maşini.
Evitati deplasarea in zone periculoase!
Apelati la serviciile unui ghid local cand sunteti intr-o alta tara.
Respectati legislatia locala! Cetatenii romani aflati pe teritoriul altor state se supun jurisdictiei acelor state şi sunt responsabili pentru orice incalcare a legilor sau regulilor locale. Oricat de diferite sunt legile sau regulile straine fata de cele existente in Romania, respectarea lor este obligatorie şi va asigura liniştea, confortul şi demnitatea fata de autoritatile locale. Responsabilitatea respectarii legilor in strainatate şi cea a asigurarii reprezentarii in justitie in cazul instituirii unor proceduri judiciare revine in mod individual fiecarui cetatean roman.
Tineti cont ca sunteti responsabili incalcarea legilor locale dintr-o alta tara, chiar daca nu aveti cunoastinta de ele.
Respectati traditiile şi obiceiurile locale. Unele comportamente sociale pot intra sub incidenta legii penale a tarii respective.
Cereti permisiunea localnicilor pentru a-i fotografia sau filma.
Asigurati-va ca aveti la dumneavoastra bani sau alte mijloace financiare suficiente pentru a acoperi cheltuielile cu cazarea, mesele zilnice, transportul si eventualele cheltuieli neprevazute necesare intretinerii proprii şi a membrilor de familie, daca este cazul.
Daca urmeaza sa calatoriti cu avionul, informati-va in legatura cu produsele si obiectele premise in bagajul de mana. Lista obiectelor si produselor care nu pot fi luate in bagajul de mana sau de cala poate fi gasit pe site-urile tuturor companiilor aeriene.
Sub nicio forma sa nu acceptati sa transportati bagajele unor persoane necunoascute. Riscul ca acestea sa contina produse sau substante interzise va poate pune in situatia neplacuta sa suportati dumneavoastra consecientele legilor, dealtfel foarte severe in anumite cazuri.
In cazul in care calatoriti cu avionul sau trenul, consultati ghidul Drepturile pasagerilor UE, realizat de Comisia Europeana. Acest material ofera informatii utile cu privire la drepturile dumneavoastra in caz de imbarcare refuzata, zbor anulat, intârzieri prelungite, pierdere bagaje. De asemenea, ghidul contine şi informatii privind accesibilitatea pasagerilor cu mobilitate redusa.
In cazul calatoriilor cu autobuzul/trenul, fiti atenti la bagajele dumneavoastra pe intreaga durata a calatoriei.
In cazul in care doriti sa calatoriti cu animale de companie, va recomandam sa va informati asupra documentelor de calatorie necesare pentru acestea!