Întrebări frecvente
Optiuni de plata
card bancar (credit/debit)
virament bancar
Pentru o plata esuata, va rugam sa ne contactati la numarul de telefon +40312295767 in vederea solutionarii platii dumneavoastra.
A. Pentru rezervarile efectuate cu mai mult de 21 de zile inainte de plecare, plata se face in 2 transe:
- 20% din suma totala a rezervarii se plateste in avans.
- Restul de 80% se va achita in 21 de zile lucratoare inainte de plecare
ATENTIE!
Fiecare pachet turistic are conditii specifice de plata si anulare. Va rugam sa consultati termenii si conditiile.
B. Pentru rezervarile efectuate cu mai putin de 21 de zile inainte de plecare:
ATENTIE!
Este necesara o plata integrala.
Pentru a anula un pachet turistic, aveti doua optiuni:
Conditii de anulare:
20% din pretul pachetului turistic in cazul in care anularea este solicitata dupa confirmare - pana la 22 de zile inainte de plecare;
100% din pretul pachetului turistic daca anularea este solicitata cu mai putin de 21 de zile inainte de plecare.
1. Documentele de calatorie se primesc odata cu plata integrala a pachetului turistic (voucher de cazare + bilete de avion) si trebuie prezentate pe suport de hartie la operatorul de aeroport.
2. Inregistrarea se face numai la aeroport, in ordinea sosirii pentru toate destinatiile charter.
3. Trebuie sa va prezentati la aeroport cu cel putin 3 ore inainte de ora de plecare mentionata pe biletele de avion.
La iesirea din aeroport, sunt prezenti colegii nostrii imbracati in tricouri albastre inscriptionate cu logo-ul Fibula ce va vor redirectiona catre stand-urile Fibula, unde pe baza voucher-ului de cazare veti fi indrumati catre autocarul de transfer desemnat.
In cazul in care exista o intarziere in efectuarea platii, veti fi contactat telefonic de unul dintre colegii nostri.
Asigurarile de calatorie nu sunt incluse in pachete.
Asigurarile de calatorie se incheie separat de catre turist la orice asigurator doreste acesta.
Informatii utile si actualizate in permanenta privind situatia pandemiei si restrictiile pentru Covid pot fi gasite pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.
Pentru zborurile operate de AirBucharest
a. bagaj de cala: 20 kg / persoana
b. bagaj de mana: 7 kg/ persoana
- Dimensiunile bagajului de mana nu pot depasi 56 x 45 x 25 cm
c. bagaj pentru infanti (varsta maxima la intoarcere sa fie sub 2 ani):
- transportul bebelusului în caruciorul pliabil gratuit + o geanta suplimenatara (mâncarea copiilor) care sa nu depaseasca 45 de cm (suma celor 3 laturi L x l x H)
Pentru zborurile operate de Tailwind
a. bagaj de cala: 20 kg / persoana
b. bagaj de mana: 7 kg/ persoana
- Dimensiunile bagajului de mana nu pot depasi 56 x 45 x 25 cm
c. bagaj pentru infanti (varsta maxima la intoarcere sa fie sub 2 ani):
- transportul bebelusului în caruciorul pliabil gratuit + o geanta suplimenatara (mâncarea copiilor) care sa nu depaseasca 45 de cm (suma celor 3 laturi L x l x H)
Pentru zborurile operate de HiSky /Corendon Airlines
a. bagaj de cala: 23 kg/persoana
b. bagaj de mana: 8 kg/persoana
c. bagaj pentru infanti (varsta maxima la intoarcere sa fie sub 2 ani):
- o piesa de bagaj gratuita de maxim 10 kg.
- posibilitatea de a fi transportat gratuit intr-un carucior pliabil pana la bordul aeronavei de unde va fi preluat de catre echipajul aeronavei
Este necesar sa introduceti numarul de rezervare si numarul de telefon trecut la momentul rezervarii.
Recent, o companie aeriana din Europa mi-a pierdut bagajul. Am inaintat o plangere catre compania respectiva, dar raspunsul pe care l-am primit nu ma multumeste pe deplin. Ma pot adresa altui organism?
DA. Pentru zboruri transfrontaliere, puteti contacta Centrul european al consumatorilor din tara dumneavoastra. Pentru zboruri interne, contactati un centru national pentru consumatori din tara dumneavoastra.
Am rezervat de curand un zbor si am fost socat de pretul final, rezultat in urma adaugarii tuturor taxelor si comisioanelor. Nu ar fi normal ca pretul total al biletului (inclusiv taxele) sa fie comunicat de catre companiile aeriene inca de la inceputul procedurii?
BA DA. Fiecare cost (pretul biletului, taxele, suprataxele si comisioanele) trebuie sa fie afisat in mod vizibil.
Daca aeroportul din care plec este situat in afara UE (calatoresc, de exemplu, dinspre SUA catre Paris), am vreun drept in cazul in care zborul este anulat?
DA. Drepturile pasagerilor din UE se aplica in acest caz daca zborul este operat de un transportator autorizat intr-o tara din UE. Daca zborul dumneavoastra este operat de un transportator din afara UE, este posibil sa beneficiati de anumite drepturi in baza legislatiei relevante a tarii in care este autorizat transportatorul.
Am rezervat un zbor de la Barcelona la Roma. Din cauza traficului intens, am ajuns la aeroport cu intarziere, chiar inainte de inchiderea portilor si nu mi s-a mai permis sa urc la bordul avionului. Am vreun drept in acest caz?
NU, pentru ca nu ati respectat obligatia de a va prezenta la check-in in termenul stabilit.
Zborul meu a fost anulat. Exista un termen-limita pentru introducerea unei actiuni in justitie in vederea obtinerii unei despagubiri?
Acest lucru depinde de legislatiile nationale, deci eventualul termen-limita variaza de la o tara la alta. Intrebati organismul national de aplicare a legii din tara in cauza sau un centru national pentru consumatori.
Am vreun drept daca ratez un zbor de legatura?
DA, daca zborurile au fost rezervate impreuna si ati ajuns la destinatia finala cu o intarziere de cel putin 3 ore, aveti dreptul la despagubiri, cu exceptia cazului in care intarzierea a fost cauzata de circumstante extraordinare.
Zborul meu urma sa plece de la Berlin in aceasta dimineata, insa compania aeriana tocmai mi-a trimis un mesaj prin care ma anunta ca zborul a fost anulat. Am vreun drept in acest caz?
DA, aveti anumite drepturi in baza legislatiei UE. Puteti solicita rambursarea pretului total al biletului pentru partea de calatorie neefectuata sau redirectionare in cel mai scurt timp. In cazul in care va aflati deja la aeroport si optati pentru redirectionare, aveti dreptul la mese si bauturi racoritoare, in functie de timpul de asteptare, si la doua apeluri telefonice, mesaje sau e-mailuri. De asemenea, aveti dreptul la cazare peste noapte, in cazul in care redirectionarea are loc a doua zi si, in functie de circumstante, puteti primi compensatii financiare.
O defectiune tehnica a avionului pot fi considerata „circumstanta exceptionala”?
NU poate fi considerata circumstanta exceptionala daca problema tehnica a intervenit in timpul unei operatiuni normale de intretinere a aeronavei sau daca este cauzata de neintretinerea corespunzatoare a aeronavei.
DA, poate fi considerata circumstanta exceptionala daca problema tehnica este legata de un incident care nu a fost cauzat de activitatea transportatorului aerian si nu este sub controlul lui, din cauza naturii sau originii incidentului. De exemplu, un defect de fabricatie ascuns descoperit de producatorul aeronavei ori de o autoritate competenta sau daunele provocate aeronavei printr-un act de sabotaj sau terorism sunt considerate circumstante exceptionale.
Zborul meu a avut intarziere si am ajuns la destinatie cu 4 ore mai tarziu. Pot solicita compensatii financiare?
DA. Daca ajungeti la destinatia finala cu o intarziere de cel putin 3 ore, aveti dreptul la despagubiri, daca intarzierea nu este cauzata de circumstante extraordinare. Daca zborul are o intarziere de cel putin 2 ore la plecare, compania aeriana trebuie sa va ofere asistenta (gustari si bauturi racoritoare si, daca este necesar, cazare). Daca ajungeti la destinatia finala cu o intarziere de peste 3 ore, ati putea avea dreptul si la compensatii financiare.
Cand am ajuns la check-in, am fost informat ca zborul meu dinspre Bruxelles catre Varsovia a fost anulat. Am decis sa nu mai plec. Mi s-a spus ca mi se va rambursa pretul biletului si ca, in plus, voi primi si o despagubire financiara. Au trecut deja cateva saptamani si nu am primit nimic. Exista un termen-limita pentru efectuarea acestor plati?
DA. Costul biletului trebuie rambursat in 7 zile de la anularea zborului. Plata unei despagubiri depinde de motivul pentru care a fost anulat zborul, dar normele UE nu prevad un termen-limita pentru efectuarea acesteia.
Am dreptul la despagubire numai pentru zborurile care au fost anulate sau si pentru cele care au intarzieri?
Aveti dreptul la despagubire in ambele situatii. Atentie insa, in cazul zborurilor anulate/intarziate, nu aveti dreptul la despagubiri daca anularea/intarzierea a fost cauzata de circumstante extraordinare, de exemplu de conditii meteo nefavorabile. In astfel de cazuri, chiar daca nu veti primi despagubiri, operatorul trebuie totusi sa va ofere o alta solutie (rambursare sau redirectionare) si asistenta (mese si/sau cazare) pe durata asteptarii unui alt mijloc de transport.
Zborul meu a fost anulat din cauza unei greve a personalului companiei aeriene. Ce drepturi am? Pot solicita compensatii financiare?
Indiferent de circumstante, daca zborul dumneavoastra a fost anulat, trebuie sa aveti intotdeauna la dispozitie una din urmatoarele optiuni: rambursarea costului biletului, redirectionare sau asigurarea zborului de intoarcere. De asemenea, aveti dreptul la despagubiri (daca ati fost informat cu mai putin de 14 zile inainte de data programata a plecarii). Totusi, compania nu trebuie sa plateasca despagubiri daca poate dovedi ca anularea a fost cauzata de autoritatea nationala competenta pentru a beneficia de asistenta suplimentara.
Am cumparat un bilet de avion de la compania aeriana X, dar pana la urma am calatorit cu compania Y. In cazul in care survine un incident carei companii trebuie sa ii transmit plangerea mea? Care dintre cele doua este responsabila?
Compania aeriana care opereaza zborul s-ar putea sa nu fie cea care va transporta efectiv la destinatie. Totusi, daca lucrurile nu merg asa cum trebuie, plangerile trebuie adresate companiei care opereaza zborul, deoarece ea este cea care raspunde.
In cazul partajarii de coduri (zboruri vandute de companii aeriene diferite, dar operate de una singura), compania Y este cea responsabila.
In cazul in care compania aeriana X care opereaza zborul inchiriaza o aeronava cu tot cu echipaj de la compania Y („wet leasing”), compania X este cea responsabila.
Ora de plecare a zborului meu a fost amanata de compania aeriana. Care sunt drepturile mele in calitate de pasager?
In conformitate cu normele UE, un zbor care a fost amanat cu cel putin trei ore trebuie considerat anulat. Aveti aceleasi drepturi ca in cazul anularii unui zbor.
Compania aeriana si-a schimbat ora de plecare, iar zborul meu pleaca acum mai devreme decat era prevazut initial. Ce pot face?
Un zbor care a fost devansat cu mai mult de o ora este considerat zbor anulat. Aveti aceleasi drepturi ca in cazul anularii unui zbor.
Am rezervat un zbor catre Venetia, dar compania aeriana si-a schimbat destinatia si am aterizat la Bologna. A trebuit sa ne organizam singuri transportul catre Venetia. Ce drepturi am?
In conformitate cu normele UE, un zbor deviat catre un alt aeroport, care nu deserveste acelasi oras sau regiune ca aeroportul pentru care s-a facut rezervarea, trebuie tratat ca un zbor anulat. Prin aterizarea la Bologna in loc de Venetia, compania aeriana v-a anulat zborul catre Venetia deoarece aeroportul din Bologna nu deserveste acelasi oras sau regiune ca si aeroportul din Venetia. Aveti aceleasi drepturi ca in cazul anularii unui zbor. In plus, puteti solicita rambursarea cheltuielilor pe care le-ati suportat pentru a ajunge in Venetia.
Daca compania aeriana ar fi asigurat transportul dumneavoastra ulterior catre Venetia, de exemplu cu autobuzul sau cu taxiul, zborul ar fi fost considerat intarziat.
Trebuia sa plecam de la Amsterdam, dar zborul pleaca acum de la Dusseldorf. Cum trebuie tratat acest aspect?
Situatia in care un transportator decide sa decoleze de pe un alt aeroport decat cel prevazut initial ar trebui tratata in acelasi mod ca o modificare a aeroportului de destinatie. Zborul este considerat anulat, cu exceptia cazului in care compania aeriana prevede transferul pasagerilor de la aeroportul prevazut initial la noul aeroport de plecare.